Vegetarische Gehacktballetjes in Hongaarse paprikasaus door Jan

Gehacktballetjes in Hongaarse paprikasaus

Hongarije is van oudsher een land met veel vleesrecepten. Perfeckt voor deze hack! Dit recept is ingestuurd door Vegetarische Slager-fan Jan, die Hongaarse roots heeft en je graag laat kennismaken met deze verwarmende, kruidige maaltijd. \r\n\r\nJó étvágyat (eet smakelijck in het Hongaars)! 

 • 60 minuten
 • 4 porties
 • 2 bakjes De Vegetarische Slager Gehacktballetjes
 • 5 grote uien
 • 3 teen verse knoflook
 • 3 rode paprika's
 • 3 tl knoflookpoeder (naast de verse knoflook die er in gaat)
 • 5 el paprikapoeder mild of zoet
 • plantaardige margarine om in te bakken
 • 2 groentenbouillonblokjes
 • 1,5 liter water
 • 2 el Duryea Maizena
 • 2 tl uienpoeder
 • peper

BEREIDEN

 1. Snipper de 5 uien fijn. Snijd de 3 paprika’s in stukjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm. Meet in een kommetje 5 grote eetlepels paprikapoeder af. Pers de 3 tenen knoflook alvast in een bakje en verwarm alvast 1,5 liter water tot het kookt.

 2. Zet een middelgrote braadpan (een met deksel) op hoog vuur en smelt de bakboter tot deze bruin is. Braad de Gehacktballetjes rondom aan, zo’n 5 minuten, tot de buitenkant goudbruin is. Temper het vuur tot de helft. Neem de Gehacktballetjes uit de pan en bewaar deze in een schaal.

 3. Zet het vuur weer hoog en doe de gesnipperde uien in de pan. Roerbak deze tot ze glazig zijn en temper daarna het vuur. Doe nu de geperste knoflook bij de uien en laat deze even meebakken om de smaak tot bloei te laten komen. Zet het vuur iets hoger en voeg de gesneden paprika toe. Deze hoeft niet gaar te bakken, alleen aanzweten om de smaak los te laten komen. Zet het vuur op de helft en voeg nu het paprikapoeder toe. Doe dit in delen, na elke toevoeging goed roeren in het mengsel om klontjes te voorkomen. Als het paprikapoeder volledig in de pan is gestrooid, mag het vuur nog iets hoger, om het poeder ‘te bakken’, goed voor de smaak.

 4. Blus nu het mengsel in de pan af met ongeveer een halve liter van het kokende water. Laat alles even doorkoken en voeg de groente bouillonblokjes toe. Roer goed tot deze zijn opgelost. Proef het mengsel even en voeg naar smaak zout en zwarte peper toe. Voeg nu de 3 theelepels knoflookpoeder en de 2 theelepels uienpoeder toe. Even laten doorkoken, daarna het vuur temperen.

 5. Leg de Gehacktballetjes terug in de pan. Vul met het resterende kokend water het niveau in de pan aan tot de Gehacktballetjes volledig ondergedompeld zijn. Zet de pan nu op een kleine kookpit en zet deze op de zachtste stand. Doe het deksel op de pan en laat alles ongeveer een half uur smoren. Af en toe even omroeren is aan te bevelen, maar niet te hard, de Gehacktballetjes mogen niet uit elkaar vallen.

 6. Na een half uur neem je de Gehacktballetjes weer uit de pan. We gaan nu de saus afmaken. Zet het vuur hoger, zodat de saus genoeg kookt om te kunnen verdampen (deksel dus van de pan laten). Kook de saus in tot deze zichtbaar dikker is. Temper daarna het vuur. Roer nu met een staafmixer de saus tot een homogene massa. Doe de twee eetlepels maïzena in een kommetje en voeg al roerend genoeg water toe om de maïzena op te lossen. Doe het maïzenamengsel bij de saus en zet het vuur hoger, goed blijven roeren om klontjes te voorkomen. Wanneer de saus dik geworden is, het vuur laag zetten. Doe de Gehacktballetjes terug in de pan en laat ze even warm worden. Dien de saus met Gehacktballetjes op in een schaal en serveer er rijst, pasta of Hongaarse aardappeltjes bij. Note: in plaats van Gehacktballetjes kunnen ook Kipstuckjes worden gebruikt, deze dienen echter redelijk krokant gebakken te worden in de voorbereidingsfase.

MiSsCHIeN VIND Je DIT OoK LECKeR

table full of small plate dishes