Ga naar:
FAQ
Veelgestelde vragen
Vind het antwoord op veelgestelde vragen over De Vegetarische Slager en het nieuwe vleesch. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Algemeen
De Vegetarische Slager maakt vegetarische producten die qua smaack en structuur identiek zijn aan vlees van dieren, speciaal voor iedereen die houdt van de smaack en structuur van vlees en dit niet wil laten schieten. De meeste mensen stoppen namelijk niet met het eten van dierlijk vlees omdat ze de smaack en structuur ervan niet lecker vinden, maar kiezen ervoor vanuit bewustzijn over het klimaat en dierenwelzijn.
De Vegetarische Slager is er dus voor vleesliefhebbers die met vegetarische vleeschproducten graag de smaakbeleving van dierlijk vlees willen ervaren. De slager van toen, met het vleesch van nu. Enkel hardnekkige vooroordelen worden daarbij geslacht.
Met de smaack en structuur van dierlijk vlees vinden we niets mis, maar wel met de ‘productiewijze’ ervan. Ons ideaal is om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze niets hoeven te missen als ze dierlijk vlees achterwege laten. Daarom proberen we altijd de smaack en structuur van dierlijk vlees te vangen en onderscheiden wij ons met het nieuwe, vegetarische vleesch dat volgens fijnproevers, topchefs en culinair journalisten niet van het origineel te onderscheiden is.
Het is ons ideaal om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze niets hoeven te missen als ze dierlijk vlees achterwege laten. Dat is waarom het nieuwe vleesch de smaak en structuur heeft van dierlijk vlees. Met de huidige productnamen weet je wat je kunt verwachten en hopen we het nog makkelijker te maken om ons assortiment aan vegetarische en plantaardige vleeschproducten te proberen.
Producten
Meer dan de helft van ons assortiment is vegan. Je kunt deze producten herkennen aan ons vegan ambigram (het groene logo op de voorkant van de verpakkingen). Een overzicht van al onze vegan producten kun je ook eenvoudig terugvinden op onze assortimentspagina. Door te klikken op het filter ‘vegan’ krijg je al onze vegan producten te zien.
De Vegetarische Slager richt zich op producten die concurreren met dierlijk vlees. Vegetarisch en plantaardig vleesch dat de smaack en structuur van het origineel evenaart. Hiermee willen we mensen laten beleven dat ze niets hoeven laten schieten als ze één of meerdere dagen vlees van dieren achterwege laten. Daarom verkopen wij geen falafel, of andere producten zoals tofu, groenteburgers of tempeh. Dat zijn voor veel mensen heerlijcke producten, maar ze smaken niet hetzelfde als dierlijk vlees en zijn niet voor elke vleesliefhebber overtuigend. Vind hier ons gehele assortiment vegetarisch vleesch.
Op dit moment zijn onze producten niet gecertificeerd glutenvrij. Voor sommige producten geldt dat de hoofdbestanddelen geen gluten bevatten, maar op de plaats van verwerking van bijvoorbeeld onze Vegan Kipstuckjes zijn mogelijk wel gluten aanwezig. We adviseren je altijd de verpakkingen van de producten te raadplegen voor de specifieke productinformatie.
Onze producten zijn niet lactosevrij. Alhoewel de meeste producten vegan zijn, is er een kans op kruisbesmetting met melk bij de fabrikant. We adviseren je altijd de verpakkingen van de producten te raadplegen voor de specifieke productinformatie.
De gekoelde producten zijn zo lang houdbaar als de THT-datum op de verpakking aangeeft, tenzij de producten voor deze datum worden ingevroren. Na opening kunnen de producten nog twee dagen gekoeld worden bewaard. Voor veel van onze koelvers producten geldt dat als je ze op de dag van aankoop invriest, je ze tot 6 maanden kunt bewaren. We adviseren je altijd de verpakking van de producten te raadplegen voor het beste bewaaradvies.
De producten uit ons diepvriesassortiment kunnen direct na aankoop opnieuw ingevroren worden en zo’n drie tot zes maanden (zie de THT-datum) in de vriezer worden bewaard. Voor het bereiden moeten de producten eerst worden ontdooid, bij voorkeur een aantal uur in de koelkast of in de magnetron via de ontdooistand.
Diepvriesproducten kunnen ook na aankoop in de koelkast bewaard worden. In de koelkast zijn onze diepvriesproducten twee dagen houdbaar. Na bereiding raden we aan om het product niet langer dan één dag te bewaren in de koelkast.
Direct na aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden. De producten zijn in de vriezer (bij -18°C of kouder) tot zes maanden houdbaar en wij adviseren het product direct na ontdooiing te consumeren.
Op de pagina ‘Ons vleesch’ kun je de ingrediënten, voedingswaarden en bereidingswijzen per product terugvinden. De productverpakkingen bevatten ook deze informatie.
Vanaf de leeftijd van één jaar kunnen kinderen echt genieten van de producten van De Vegetarische Slager. Voordien hooguit wanneer ze verkleind zijn in een blender. Wij adviseren om te beginnen met kleine hapjes. Met onze snacks, zoals de vegan Bitterballen en de vegan Kroketten, adviseren we om nog even te wachten.
De voedingswaarden van onze producten verschillen. Je kunt deze eenvoudig terugvinden op de verpakking, maar ook op onze assortimentspagina. Aan veel van onze producten hebben we vitamine B12 en ijzer toegevoegd; vitaminen en mineralen waar je volgens het Voedingscentrum bij een vegetarisch of vegan dieet op moet letten dat je er voldoende van binnenkrijgt. Verder hanteren we geen gezondheidsclaim voor onze producten. Veel van onze producten zijn een bron van eiwitten of vezels, maar we richten ons vooral op smaack om een heerlijck alternatief te bieden voor dierlijk vlees, dat in het algemeen ook de voedingswaarde evenaart.
De voedingswaarden verschillen per product en kun je terugvinden op onze assortimentspagina. Over het algemeen streven we ernaar om de voedingswaarden van dierlijk vlees te evenaren. Onze vegan Kipstuckjes zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar met dierlijk vlees; ze hebben hetzelfde eiwitgehalte (2,4 gram) en scoren hoger op vezels. De vegan Kipstuckjes bevatten iets meer calorieën en zout omdat ze al gekruid zijn. Onze vegan Ereburger bevat bovendien minder calorieën, minder verzadigd vet en is qua eiwit-, zout- en ijzergehalte goed in vergelijking met een burger van dierlijk vlees.
We hebben voor de bestaande samenstelling van ingrediënten gekozen, omdat deze als de leckerste wordt beoordeeld. We zijn voortdurend bezig met ontwikkeling van zowel nieuwe en bestaande producten en kijken dus altijd hoe we onze producten nog beter kunnen maken. Bijvoorbeeld door, indien mogelijk, zoutpercentages te verlagen. Ons ideaal is om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze niets hoeven te missen als ze dierlijk vlees achterwege laten. Daarom proberen we altijd de smaack en structuur van dierlijk vlees te vangen en staat smaackbeleving voorop.
Een gedeelte van ons nieuwe vleesch is biologisch. Onze vegan Bitterbal, Kroket en Bamischijf zijn voorzien van een Europees Biologisch Keurmerk.
Alle verpakte producten doorlopen een proces. Voor dierlijk vlees is dat het fabrieksproces en voor ons vegetarische vleesch gebeurt dat wanneer we de spierstructuur van een dier nabootsen. Om dit te kunnen doen maken we gebruik van een paar simpele technieken (zoals verhitten, malen, koelen en mengen). Zowel dierlijk vlees als vegetarisch vleesch resulteert in een eiwitrijk product, dus het is slechts een kwestie van kiezen tussen de twee opties. Bij De Vegetarische Slager halen we het dier er tussenuit, terwijl we de vleesidentieke beleving behouden.
Onze producten zijn gebaseerd op vijf bekende ingrediënten. Technieken als verhitten, malen, koelen en mengen worden gebruikt om verschillende natuurlijke ingrediënten en eiwitten tot een vleesidentieke structuur te vormen. Naast dit (getextureerde) plantaardige eiwit zijn de andere twee hoofdingrediënten vet (voor de sappigheid) en water. En afhankelijk van de functie en smaak van het product waar we voor gaan, gebruiken we verschillende natuurlijke smaken en kleuren, toevoegingen (zoals ijzer en B12) en bindmiddelen (zoals zetmeel en methylcellulose).
Daarbij slaan we een impactvolle stap over: in plaats van peulvruchten aan dieren te voeren en vervolgens vlees te maken van dieren, maken we direct vleesch van peulvruchten. Het resultaat is een eiwitrijk product, waarbij we grondstoffen direct omzetten in voeding. Net zoals paarden zijn vervangen door tractoren, kunnen we het dier weglaten en vleesidentieke producten maken die smaackvol én voedzaam zijn.
Ingrediënten
Wanneer we soja inkopen bij De Vegetarische Slager, vragen we naar non-GMO soja. De overgrote meerderheid is afkomstig uit gebieden met weinig ontbossing, zoals China en de Verenigde Staten.
Onze vegan Petit Pâté en Petit Filet à l'Americain zijn ontwikkeld zonder soja. Soja is voor veel van onze producten een basisingrediënt, omdat we er vleesidentieke structuren mee kunnen creëren. Het maken van producten die qua smaack en structuur identiek zijn aan dierlijk vlees is belangrijk voor ons, omdat we met onze vleesopvolgers de concurrentie willen aangaan met de dierlijke versies. Alle ingrediënten per product kun je terugvinden op onze assortimentspagina.
Eiwitten zijn essentieel voor onze gezondheid, daarom vormen plantaardige eiwitten de basis van al onze producten. We gebruiken meestal sojabonen, omdat deze voedzaam zijn. Sojabonen zijn namelijk een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en gezonde, onverzadigde vetzuren.
Omdat we ons richten op vleesliefhebbers, willen we dat ons vegetarische vleesch zowel qua smaak als qua structuur zo dicht mogelijk bij dierlijk vlees ligt. Soja geeft ons die vleesachtige structuur, heeft een lage milieu-impact en een hoge voedingswaarde.
In plaats van peulvruchten aan dieren te voeren en hier vlees van te maken, maakt De Vegetarische Slager vegetarisch vleesch rechtstreeks van peulvruchten. Hierdoor wordt de druk op onze ecosystemen aanzienlijk verminderd. Door het verminderen van de hoeveelheid soja die anders wordt gebruikt voor veevoer, schakelen we over naar directe consumptie van peulvruchten zoals soja. Ook kunnen we meer mensen voeden met dezelfde hoeveelheid natuurlijke bronnen.
Voor ons vegetarische vleesch maken we momenteel gebruik van soja-eiwit. Dit is voornamelijk in ongefermenteerde vorm.
Soja is een peulvrucht met gezonde eigenschappen: het is rijk aan eiwitten in vergelijking met andere plantaardige bronnen. Daarom kan het gebruikt worden als een goede vervanging voor dierlijk vlees. Het is bovendien rijk aan vezels (vergeleken met dierlijk vlees). Vezelrijke voeding kan je helpen met spijsvertering.
We kopen palmolie in die ‘Roundtable on Sustainable Palm Oil’ (RSPO)-gecertificeerd is. Daarnaast werken we aan het verbeteren van de traceerbaarheid en transparantie in de productieketen en ondersteunen we verandering van de industrie door middel van betrokkenheid op sectorniveau
De grootste milieu-impact die De Vegetarische Slager heeft, is dat we de dieren uit de keten halen. Om dit te doen, staat de smaack van onze producten centraal. Daarom streven we ernaar om vegetarisch vleesch te maken dat eruitzien, smaakt en bereid wordt als dierlijk vlees. Momenteel zien we voor onze producten het gebruik van palmolie (waarbij we verzoeken naar palmolie met RSPO-certificaat) als de beste optie om verschillende redenen.
Ten eerste is palmvet veelzijdig en dus heel bruikbaar voor dit product. Palmvet is een van de weinige vetten die bij kamertemperatuur vast blijft. Het is ook overal verkrijgbaar en gemakkelijk te verwerken. Ten tweede is het een van de meest productieve plantaardige oliën met betrekking tot landoppervlak en daarom duurzamer in vergelijking met andere oliën (wanneer ze op verantwoorde wijze worden gewonnen). Alternatieven als kokosvet en/of sheaboter worden onderzocht, maar blijken bij sommige producten om bovenstaande redenen niet efficiënt, smaackvol of minder duurzaam te zijn.
We streven naar zoveel mogelijk eivrije toepassingen. De eieren die we gebruiken zijn ten minste van vrije-uitloopkippen. Het liefst maken wij alle producten vegan, echter vrije-uitloopkippenei-eiwit zorgt voor een vleesgelijkende structuur, waardoor we voor sommige producten nu nog niet helemaal zonder kunnen. Smaackbeleving is onze eerste en belangrijkste prioriteit, omdat dit dé manier is om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze niets hoeven te missen wanneer ze dierlijk vlees achterwege laten. Zodra het mogelijk is om een product vegan te maken dat net zo lecker is als de vegetarische variant, maken we graag de overstap.
Vegetariërs en veganisten erop letten dat ze voldoende vitamine B12 en ijzer binnenkrijgen, aangezien dit vaak zit in vlees, eieren en zuivelproducten van dieren. Daarom verrijken we de meeste producten van De Vegetarische Slager hiermee. De toevoegingen verschillen per product, je kunt deze informatie terugvinden op de productverpakking en op onze assortimentspagina
De allergenen zijn per product terug te vinden op de productverpakking en op onze assortimentspagina.
Dit recept bevat dan geen melk of ei, maar is gemaakt in een faciliteit waar melk en ei aanwezig is. Het product kan dan onbedoelde sporen van melk en ei bevatten vanwege mogelijk (onvermijdelijke) procesvervuiling. Controleer altijd de verpakking voor allergeneninformatie.
De precieze inhoud van deze aroma’s is ons keukengeheim, maar we kunnen garanderen dat al onze aroma’s vegetarisch zijn.
Bereiden
Voor het állerleckerste resultaat adviseren we altijd de bereidingswijze aan te houden zoals die vermeld staat op de verpakking. De bereidingswijze per product is daarnaast ook te vinden op onze assortimentspagina.
Onze Vegan Kipstuckjes zijn bij uitstek geschikt om zelf te marineren of om in een smaackvolle saus te verwarmen. De Kipstuckjes nemen – net als de dierlijke variant – heel goed smaken op.
Onze snacks zijn niet speciaal ontwikkeld voor bereiding in de oven of airfryer. We adviseren daarom om de bereidingswijze te volgen zoals die staat aangegeven op de verpakking van het betreffende product. De bereidingswijzen per product zijn ook terug te vinden op onze assortimentspagina. De snacks die we in samenwerking met Mora hebben ontwikkeld (de vegetarische Draadjesvleesch Kroket, Draadjesvleesch Bitterbal en de vegan Kipkorn) zijn wel geschikt voor bereiding in de oven of airfryer.
Verkooppunten
Je vindt ons vleesch bij de de meeste supermarkten in Nederland. Onze producten kunnen zowel in de koeling (bij de vleesvervangers en/of vleeswaren liggen) als in de diepvries liggen. Mocht je bepaalde producten niet in de winkel aantreffen, dan adviseren we om te informeren bij de servicebalie van de betreffende winkel. In veel gevallen kunnen medewerkers de producten daar voor je bestellen. Ons vleesch is inmiddels verkrijgbaar bij ruim 30.000 verkooppunten in 45 landen.
Supermarkten bepalen hun eigen assortiment. Daardoor kan het zijn dat je niet al onze producten kunt vinden in de winkel bij jou in de buurt. Ook per filiaal kunnen er verschillen zitten in de verkrijgbaarheid van ons assortiment. Mocht je een product niet kunnen vinden, dan adviseren we te informeren bij de servicebalie van de winkel of om te kijken of je de producten in een webshop kunt bestellen.
De Vegetarische Slager begon in 2010 met één klein Slagerswinkeltje in Den Haag, maar inmiddels kun je ons leckers vinden bij ruim 30.000 verkooppunten in 45 Europese landen. Ook buiten Nederland kun je dus op steeds meer locaties grenzeloos genieten van ons vleesch.