DE VOEDSELREVOLUTIE
IN HeT NIeUWS
Een overzicht van de hoogtepunten binnen onze Voedselrevolutie. De leckerste nieuwsontwikkelingen van 2010 tot heden.
08/03/2021
Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch 'vleesch' minstens net zo lekker is als dierlijk vlees."
04/01/2021
The Vegetarian Butcher alias De Vegetarische Slager gaat dit jaar samen met Burger King de Plant-Based Whopper uitrollen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en China.
18/11/2020
Unilever gaat dochtermerk De Vegetarische Slager nog meer aan de man brengen. De producten worden inmiddels verkocht bij ruim 20.000 verkooppunten in dertig landen. Dat moeten er meer worden.
23/10/2020
Het Europees Parlement stemt tegen een verbod op vleesnamen voor vegetarische producten. "Een gigantische en belangrijke stap om de voedselrevolutie te blijven versnellen. Niet in de ban, maar in de pan!
19/10/2020
De Vegetarische Slager is toe aan duidelijkheid, dus startte ook dit bedrijf een petitie via zijn Instagramaccount: de internationale visuele wieder #schnitzelgate-petitie. “We willen het nu wel eens afsluiten en we hopen dat de discussie once and for all beslecht wordt.
Schnitzelgate 4.0, met een stemming door het Europees Parlement: “De Vegetarische Slager roept volgers op om zich met live memes op Instagram uit te spreken tegen een mogelijk verbod op vleesnamen voor vegetarische producten door de EU.
De Plant-based Whopper is thuis! “Burger King verkoopt vanaf deze week ook in Nederland de plantaardige variant van de Whopper. De burgers worden gemaakt door de Vegetarische Slager.
22/08/2020
BN DeStem interviewt Jaap: ”Toen ik met De Vegetarische Slager begon, gaf ik mezelf maar 10 procent kans. Nu denk ik dat over dertig jaar 80 procent van wat we nodig hebben, komt uit verticale landbouw en van zuivel en vlees zonder dieren.
27/07/2020
De Vegetarische Slager dient verzoek in om lid te worden van twee slagersassociaties in Duitsland: “We are convinced that we can make a difference on a broad scale by inviting all meat lovers to join us and taste our vegetarian meat.
De Vegetarische Slager start samenwerking met restaurantketen Bavet. “Pas na enkele happen schoot het ons te binnen dat we geen echt vlees aan het eten waren, maar plantaardig gehakt.
Populariteit vega(n) snacks neemt toe. Jaap in het AD: “Voor veel vleeseters waren vleesvervangers een soort schrikbeeld. Daarom hebben we ook altijd samen met chefs gewerkt, mensen uit de culinaire wereld.
De Vegetarische Slager is Marketing Transformer of the Year! "Van eenmanszaak transformeerde het merk naar een belangrijke speler in het supermarktschap, naar een aantal landen in Europa, om uiteindelijk in 2019 te worden overgenomen door Unilever.
Sprout sprak CEO Hugo Verkuil: “Maximale impact hebben – dat betekent dat zo veel mogelijk mensen het product moeten kunnen aanschaffen.
#subsidiespecktakel: Jaap Korteweg moedigt de EU aan om te streven naar een klimaat-neutraal Europa, maar vindt het opmerkelijk dat er tegelijkertijd subsidies worden gegeven voor de promotie van dierlijk vlees.
"De Vegetarische Slager roept vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie op om de huidige vleessubsidies van de EU te gebruiken voor het promoten van klimaatvriendelijk, vegetarisch vlees."
Zeven levenslessen van Jaap Korteweg: "Om echt impact te hebben, moet je groot denken. Ik hoop dat we over 25 jaar 80 procent van het dierenvlees hebben vervangen door het nieuwe vleesch van planten.
Met onder meer saucissekes, le gehackt en specks’kes fumés liggen er vanaf volgende week producten van De Vegetarische Slager in de rekken. De man achter die tegenstrijdige naam is Jaap Korteweg.
5 maart verscheen het boek ‘De Vegetarische Slager’ waarin Jaap en zijn Voedselrevolutie een hoofdrol zullen spelen. Het verhaal achter ons vleesch, in geuren en kleuren op papier gezet door Jeroen Siebelink.
In het culinair ABC van de jaren '10 van NRC: "De Vegetarische Slager. Opgericht in 2010. Nog even en vegetarische speckjes domineren de wereld.
De strijd is gestreden: in Nederland stelt Minister Bruins dat benamingen als burger, schnitzel en rookworst géén alleenrecht zijn van de vleesindustrie
Het is precies een jaar geleden dat Unilever De Vegetarische Slager overnam. Inmiddels lijkt de droom om uit te groeien tot 'de grootste Slager ter wereld' steeds realistischer te worden
De Vegetarische Slager, de producent van vleesvervangers die in handen is van Unilever, levert vanaf dinsdag vegetarische hamburgers aan Burger King
Vleesproductie was lange tijd exclusief domein van de slagers en veeboeren, maar een groeiend deel van de consumenten kiest nu voor vlees gemaakt van planten
Hoe kan het dat vlees van dieren goedkoper is dan vleesch van planten? De 11-jarige Meija vroeg het zich af en kwam samen met het Jeugdjournaal bij ons langs om met Jaap te spreken
"Ik wil juist samenwerken met de grootste vleesbedrijven, omdat die impact hebben. Zoveel mogelijk varkens en kippen vervangen, daar gaat het me om."
“We waren te zien in NTR-programma 'De Kennis van Nu'! Wat is het belang van goede vleesvervangers en hoe worden ze gemaakt?”
“Als de productnamen ‘vegetarische kipstuckjes’ of ‘visvrije tonyn’ misleidend zijn, dan geldt dat óók voor een slavink of een kogelbiefstuk. Alleen al om die reden is het volgens De Vegetarische Slager onzin een Europees verbod door te voeren op vleesnamen voor vegetarische producten.”
Alweer #schnitzelgate: "Twee jaar geleden was iedereen het er eigenlijk vrij unaniem over eens dat het verbieden van termen als ’vegaburger’ of ’vegetarische worst’ juist een heel slecht idee is."
De Vegetarische Slager is verkozen tot Coolest Dutch Brand! De Vegetarische Slager stond in de finale met Tony's Chocolonely en Vandebron
PLUS Supermarkt kwam met het leukste Taalvoutje van 2018! "De Vegetarische Slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerijafdeling." Rest in peas.
De Vegetarische Slager en Unilever gaan samen verder: "We willen over een paar jaar tien keer zo groot zijn in plaats van vijf keer zo groot", aldus Jaap Korteweg
Jaap Korteweg laat weten de grootste slager ter wereld te willen worden en zo de bio-industrie overbodig te maken. ‘Het netwerk van Unilever in 190 landen geeft ons hiervoor alle mogelijkheden.’
The Economist bezocht onze fabriek en sprak met oprichter Jaap Korteweg over de toekomst van vlees. "A global retreat from meat could have a far-reaching environmental impact.
Hoe De Vegetarische Slager vleesvervangers sexy maakt." Adformatie interviewde oprichter Jaap Korteweg over zijn missie en over het eten van vlees
Sprout sprak uitgebreid met Vegetarische Slager Jaap! "De geëngageerde ondernemer Jaap Korteweg (56) stuwde het vegetarisme in Nederland richting de mainstream
NU.nl sprak met Jaap Korteweg: "Er is maar één argument en dat is smaak. Als we dat voor elkaar krijgen − en dat krijgen we voor elkaar − dan gaat iedereen om
De Vegetarische Slager verovert de wereld: "Zo zie je maar dat je zonder enige kennis van zaken toch succesvol kunt worden met alleen een idee.”
“We hebben ons niet voor niks De Vegetarische Slager genoemd, omdat we de beleving van vlees aan mensen willen laten ervaren, zonder dat er dieren voor nodig zijn.”
De Vegetarische Slager is gediskwalificeerd in de verkiezing Leukste Slagerij van Nederland, ondanks een onbetwiste koppositie. “We zijn een ambachtelijke slagerij, maar dan met vegetarisch ‘vleesch’”
"Nog meer co-branding Vegetarische Slager; nu met Mora. De eerste gezamenlijke producten liggen naar verwachting begin volgend jaar in de supermarkt."
Een longread door Bloomberg: van biologische boer uit Brabant tot De Vegetarische Slager met verkooppunten in 17 landen
De Vegetarische Slager start samenwerking met de snackbarketen Smulllers! De mc2 Burger is verkrijgbaar bij alle 30 filialen op de NS-stations.
The Independent over plantaardig vleesch: "The future for mock meats looks bloody good
De Tijd kwam eten in ons pop-uprestaurant De Vleesch Lobby en sprak met Jaap: “Het is zijn missie vleesliefhebbers te laten ervaren dat ze niets hoeven te missen als ze geen vlees van dieren eten. Hij hoopt dat niet alleen vegetariërs en veganisten de weg naar zijn restaurant vinden, maar ook flexitariërs en zeker echte vleesliefhebbers, zoals hijzelf.”
De Klimaatkantelaars: Brandpunt+ volgde Jaap Korteweg voor een blick op de toekomst van de plantaardige vleeschindustrie
Een uitgebreid artikel met Jaap Korteweg over zijn leven als akkerbouwer, #schnitzelgate en zijn plannen met De Vegetarische Slager. “Mensen denken nú nog dat ze niet zonder vlees kunnen.”
“Wat drijft een vleesliefhebber, die is opgegroeid op een boerderij tussen de koeien, om het roer zo drastisch om te gooien en Vegetarische Slager te worden? Een combinatie van persoonlijke drijfveren en maatschappelijke urgentie.”
Waar komt het ‘#schnitzelgate-misverstand’ van de NVWA vandaan? De Volkskrant maakt het inzichtelijk: “NVWA ontkent het verbod op gerookte speckjes, maar van vegavlees is de toezichthouder nog niet af.“Wat drijft een vleesliefhebber, die is opgegroeid op een boerderij tussen de koeien, om het roer zo drastisch om te gooien en Vegetarische Slager te worden? Een combinatie van persoonlijke drijfveren en maatschappelijke urgentie.”
“De NVWA komt terug op de waarschuwing dat de etiketten van De Vegetarische Slager aangepast moeten worden. Een NVWA-woordvoerder liet in het NOS Journaal ook verpakkingen van De Vegetarische Slager zien. Nu blijkt dat de kritiek alleen sloeg op teksten op de website van de maker.”
Jaap Korteweg is de nummer twee in de Duurzame 100 van Trouw: “Korteweg bewijst dat nepvlees lekker kan zijn. Zelfs de vleesindustrie volgt zijn voorbeeld.”
“Gisteren publiceerde de Volkskrant dat de NVWA De Vegetarische Slager zes maanden de tijd geeft om zijn producten andere namen te geven, om verwarring te voorkomen. De Vegetarische Slager. De naam zou genoeg moeten zeggen.”
De Vegetarische Slager bracht de supermarkt al vleesloze saté en werkt aan plantaardige biefstuk die beter smaakt dan het origineel. Nu is het tijd voor het grote werk: niets minder dan een wereldwijde voedselrevolutie
De Vegetarische Slager, fabrikant van vleesvervangers, opent een eerste buitenlandse vestiging in Berlijn. De winkel, 'Der Vegetarische Metzger', moet aanstaande vrijdag opengaan
De Vegetarische Slager, fabrikant van vleesvervangers, heeft met een financieringscampagne in drie weken tijd 2,5 miljoen euro opgehaald. Het geld wordt gebruikt om een nieuwe fabriek in Breda te bouwen. De campagne is inmiddels gestopt, terwijl het oorspronkelijk de bedoeling was om geïnteresseerden tot 4 december de tijd te geven
De eerste #schnitzelgate: “Zit er in het ‘gehakt’ van De Vegetarische Slager nou wel of niet echt gehakt? Om elke twijfel weg te nemen heeft het gehakt voortaan een nieuwe naam: gehackt. Waarom? Omdat ‘alle eigenschappen van het oorspronkelijke product zijn gehackt’, zegt directeur Jaap Korteweg.”
“These days, fake flesh looks – and tastes – just like the real thing. Kate Burt visits the first 'Vegetarian Butcher' and asks, are the omnivore's days numbered?”
Mark Bittman: “The chicken would have fooled me if I hadn’t known what it was — and I began to consider that it might be better to eat fake meat that harms no animals and causes less environmental damage than meat raised industrially.”
“De nieuwste vleesvervangers zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De makers willen ermee ook verstokte carnivoren overhalen af en toe vlees te laten staan.”