Zo berekenen we jouw impact

Door het nieuwe vleesch van De Vegetarische Slager te eten (in plaats van dierlijk vlees), bespaar je dieren én lever je een positieve bijdrage aan het milieu. Voor het ontwikkelen van deze Impactmeter hebben we gewerkt met data afkomstig van betrouwbaar onderzoek. Heb je vragen, tips of feedback? Deel ze met ons! De berekeningen voor milieu-impact zijn momenteel alleen beschikbaar voor onze vegan Ereburger, vegan Kipstuckjes en ons vegan Rul Gehackt. We werken aan het berekenen van de impact van al onze producten. 

Zo berekenen we het aantal dieren dat je hebt bespaard

Om te berekenen hoeveel dieren je kunt besparen door het dierlijk vlees te vervangen door ons nieuwe vleesch, hebben we rekening gehouden met de opbrengst van het dier, het gewicht van onze producten per verpakking en het percentage vlees met referentie naar het dier. Bekijk de voorbeelden van onze vegan Kipnuggets en de vegan Ereburger hieronder om te zien hoe we dit doen.

Berekening bespaarde dieren per verpakking van onze vegan Kipnuggets

Opbrengst kip (kg/dier) 1.7 kg
Gewicht van één verpakking vegan Kipnuggets van De Vegetarische Slager 0.180 kg

Percentage aan vlees per verpakking met referentie naar het dier (Albert Heijn huismerk)

59%
Percentage bespaarde kip per verpakking van onze vegan Kipnuggets 6.24%

Berekening bespaarde dieren per verpakking van onze vegan Ereburgers

Opbrengst rund (kg/dier) 264.7 kg
Gewicht van één verpakking vegan Ereburgers van De Vegetarische Slager 0.226 kg

Percentage aan vlees per verpakking met referentie naar het dier (Albert Heijn huismerk)

100%
Percentage bespaarde koe per verpakking van onze vegan Ereburgers 0.09%

Om de opbrengst per dier te verkrijgen hebben we de database van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties geraadpleegd. Berekeningen zijn gebaseerd op de gemiddelde hoeveelheid vlees in kg van een Europese kip, varken of rund, inclusief botten.

Zo berekenen we jouw milieu-impact

Door voor het nieuwe vleesch (in plaats van dierlijk vlees) te kiezen, heb je een positieve impact op het milieu. Om de milieu-impact te berekenen, hebben we Unilevers Safety & Environmental Assurance Centre (SEAC) geraadpleegd. SEAC heeft een 'cradle-to-factory gate'-analyse uitgevoerd naar (potentiële) opwarming van de aarde (klimaatverandering), landgebruik en waterverbruik, volgens de ISO14040/44-normen, maar zonder externe peer review. De resultaten zijn geldend voor alle markten in Europa, maar marginale verschillen tussen specifieke landen kunnen bestaan. De resultaten zijn op basis van de huidige recepten, inkoop van ingrediënten en verwerkingstechnologieën.

Daarnaast hebben we het 'The Greenhouse Gas Protocol' gebruikt om de impact rondom de opwarming van de aarde te vertalen naar het aantal bespaarde kilometers per auto. Het 'Greenhouse Gas Protocol' biedt wereldwijd erkende normen, richtlijnen en rekenhulpmiddelen voor bedrijven en overheden. De tool 'BKG-Emissions from Transport' is gebruikt om de gereden afstand in te schatten.

Dit is vergelijkbaar met de vermindering in uitstoot van broeikasgassen door het eten van een product van De Vegetarische Slager. Hierbij waren de instellingen als volgt: Regio was 'Andere', Vervoerswijze was 'Weg', Scope was 'Scope 3', Type activiteitsgegevens was 'Voertuigafstand (bijv. Wegvervoer)', Voertuigtype was 'Passagiersauto - Benzine - Jaar 2005 -Cadeau'.

Als we het hebben over waterverbruik, bedoelen we de totale hoeveelheid verbruikt water. Dit omvat geen regenwater, maar het water dat in het product is verwerkt.

'Landbezetting' betekent de totale oppervlakte van het land dat gedurende een jaar is gebruikt.

Onder 'opwarming van de aarde' of 'klimaatverandering' valt alle uitstoot van broeikasgassen en hun effect op de opwarming van de aarde over een tijdspanne van 100 jaar.