OVeR #SCHNiTZELGaTE

In de week van 19 oktober to Op 20 oktober stemt het Europees Parlement over een mogelijk verbod op vleesnamen voor vegetarische producten. Volgens sommige leden van het Europees Parlement zouden productnamen als ‘Vegan Kipstuckjes’ en ‘Vegetarische Hamburger’ misleidend zijn. Hugo Verkuil, CEO van De Vegetarische Slager, weerlegt die misleiding: “Keer op keer is uitgewezen dat consumenten niet verward raken, maar zich juist geholpen voelen door dergelijke naamgeving. Daarbij maken onze productnamen het juist makkelijker om vaker te kiezen voor plantaardige producten, wat hard nodig is om de klimaatdoelen van de Europese Unie te behalen.”

“We geloven dat door de verwijzingen naar dierlijke vleesproducten de consument weet wat voor vegetarisch product hij kan verwachten en wat je ermee kunt koken”, voegt Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager toe. “Als onze Vegan Kipstuckjes verwarrend zijn omdat er geen dierlijke kip in zit, dan is een slavink of een kogelbiefstuk net zo goed verwarrend. Er zit sla noch vink in een slavink en afgaande op de naam zal een kogelbiefstuk je gebit niet ten goede komen. Dit soort voorbeelden zijn er in overvloed, ook elders in Europa.”

DEelnEmen Aan dE visUelE petItIe

1. Ga naar ons Instagramkanaal (@devegetarischeslager)
2. Tik op onze filters en tover jezelf om tot een live meme
3. Gebruik in je bericht de hashtag #schnitzelgate en tag @europeanparliament én @devegetarischeslager
4. Teken de petitie door je foto te delen en let’s face the confusion!
Heb je geen Instagram? Je kunt je ook uitspreken tegen het vegaburgerverbod via de petitie van ProVeg

MEer Over #schnitzElgatE

De discussie rondom de namen van vleesvervangers, #schnitzelgate genaamd, is een gespreksonderwerp in verschillende Europese landen. In Duitsland wilde de minister van Landbouw eind 2016 de namen ‘sojaschnitzel’ en ‘veganistische curryworst’ verbieden. In Frankrijk werd een wet aangenomen die ervoor zorgt dat producenten van vegetarische worst een boete van maximaal driehonderdduizend euro opgelegd kunnen krijgen. Ook in België worden momenteel richtlijnen besproken. 

Of de EU een verbod op vleesnamen voor vegetarische producten zal opleggen is nog niet zeker. Er moet overeenstemming worden bereikt met de lidstaten voordat een verbod kan worden ingevoerd. Toch zal de naderende stemming in het Europees Parlement koersbepalend zijn. Daarom willen we voorafgaand aan de stemming in Brussel een duidelijk signaal afgeven aan de leden van het Europees Parlement en onze Voedselrevolutie een gezicht geven. Niet alleen met onze volgers in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Let’s face the confusion!