Ga naar:
LiNTJESREGEN
De Vegetarische Slager laat het lintjes regenen! We onderscheiden burgers wegens hun bijzondere verdiensten voor dier, mens en milieu. Sommige revoluties beginnen klein, maar kunnen uitgroeien tot iets groots, met veel positieve impact. Deze ‘Ereburgers’ werken mee aan de Voedselrevolutie op een constructieve, aanstekelijke manier. Hun positieve inzet zou niet ongezien moeten blijven. Daarom delen we graag hun verhaal, zodat het meer mensen kan inspireren en aanzetten tot positieve actie. Je leest hun verhalen hier. Lang leve deze Ereburgers!


ERE WIE ERE TOEKOMT!
We bezochten een selectie van tien Ereburgers om ze hoogstpersoonlijk op een voetstuck te plaatsen. Samen met juryleden Laurens de Groot, Karen Soeters en Jaap Korteweg verrasten we hen met het goede nieuws. Nadat ze genomineerd zijn door iemand uit hun omgeving, zijn ze na uitvoerig beraad gekozen en krijgen ze het podium dat ze verdienen in onze Lintjesregen.
EREBURGERGALERIJ
Maak kennis met deze tien ereburgers: genomineerd vanwege hun onvermoeibare inzet voor de voedselrevolutie. Je leest meer over hun inspirerende acties in onze ereburgergalerij.
MARGARIT GERRITS
Margarit is Ereburger in hart en nieren. Ze runt sinds 2017 De Nobele Hoeve; een opvangplek voor geredde dieren uit de vee-industrie. Daar mogen ze oud worden en hun natuurlijke leven leiden. Met haar stichting creëert ze bewustwording voor het welzijn van mens, dier en milieu. Het verkleinen van onze ecologische voetafdruk heeft haar volle aandacht. Altijd met een positieve insteek: “Weer in contact komen met het positieve, daar gaat het om.
Dat wil ik meegeven aan anderen die het moeilijk vinden om al het leed te zien”, geeft Margarit aan.“Kom in actie, zonder je gevoelens uit te sluiten! Zorg dat er verandering komt!”
Lees meer over Margarit en De Nobele Hoeve via instagram of de website.


HANS BOUMA
Hans is medeorganisator van de jaarlijkse Vredesdienst voor dieren in Amsterdam. Hij pleit hier voor een vreedzame omgang met dieren: ‘Ik respecteer al het leven, van mensen en dieren. Dieren moeten kunnen leven naar hun aard, en daar schiet het nog vaak tekort. Wij kunnen ervoor kiezen om drie keer per dag, met mes en vork, ethische beslissingen te nemen. Die kunnen verregaande gevolgen hebben, en dat wil ik iedereen meegeven.“ En daar stopt het niet: wat hij vertelt komt ook tot uiting in zijn gedichtenbundels en boeken. Een groot hart voor alles wat groeit, scharrelt en bloeit.
Lees meer over Hans op zijn Facebook
DAANTJE VOL
Geen Voedselrevolutie zonder aanjagers. En daar is Daantje er een van: ze opende haar vegan restaurant in Dordrecht, Daantje Food & Drinks, en groeide uit tot een begrip. Ze serveert het beste van beide werelden. Op het menu staan vlezige klassieckers zonder dier. Haar tevreden gasten schrijven: “Eindelijk hadden we als vegetariërs weer eens keuzestress in een restaurant." Heerlijck.
Lees meer over Daantje en haar restaurant via Instagram Facebook of de website.


BONUSVEGAN JUDITH
Als iemand de overstap naar vegan aantrekkelijk maakt, dan is het Judith (van @bonusvegan). Wie haar op Instagram volgt is niet alleen op de hoogte van de leckerste vegan producten, maar weet ook direct waar en met welke kortingen deze producten te scoren zijn. Haar doel? Laten zien hoe eenvoudig, goedkoop en toegankelijk veganisme werkelijk is. Voedselrevolutie made easy, mede mogelijk gemaakt door Ereburger Judith.
RENNIE ELIZABETH VAN WINDT - VEENSTRA
Met haar 92 jaar zou je het niet direct verwachten, maar het is heus: Rennie, zelf vegan, is dagelijks actief op Instagram en Facebook. Daar zet ze met haar posts dieren en hun welzijn in de schijnwerpers. Varkens, kippen, ganzen en koeien, ze mogen er allemaal zijn. In haar gedichtenbundels is het een thema dat centraal staat, en daarmee weet ze – zonder al te veel woorden – de gevoelige snaar te raken en impact te maken als geen ander.


IVY – DE KLEINE CHEF
Maak kennis met Ivy van 9 jaar: al op haar vierde maakte ze de overstap. Geen dierlijk vlees meer op haar bord. Sindsdien staat ze ook wel bekend als ‘De Kleine Chef’ en deelt ze op haar Facebookpagina receptsuggesties, met ingrediënten van eigen moestuin. Deze kleine chef wordt vast een grote.
BREGJE MOLS
In Tilburg weten ze inmiddels hoe een leckere vegan maaltijd smaackt, en dat hebben ze mede te danken aan Bregje. Ze opende hier namelijk haar vegan restaurant ‘Focus Foodbar’, waarmee ze plantaardige maaltijden toegankelijk maakt voor het grote publiek. “Ik merkte ook dat de keuze voor vegetariërs en vegans in restaurants vaak beperkt is. Er staat altijd wel iets op de menukaart, maar als er twee, drie dingen opstaan en je vindt één gerecht al niet lekker, dan is het ingewikkeld.
Ik dacht: daar moet ik iets mee doen.” Bregje haalde via crowdfunding binnen no-time geld op om te starten. Aanstekelijk en lintjeswaardig, en dus een welverdiende plek in onze Ereburgergalerij!
Lees meer over Bregje en haar restaurant op Instagram of de website.


LESLEY MOFFAT
Lesley Moffat is opgegroeid met grootouders die veehouders waren en richtte in 2009 de organisatie ‘Eyes On Animals’ op, ontstaan vanuit haar interesse in emoties van dieren. “In de industrie praten ze altijd over “gezondheid”. Maar wat heeft een fysiek gezond dier aan een ongelukkig leven?”, aldus Lesley. Met haar team werkt ze onverstoorbaar aan het verbeteren van leefomstandigheden van dieren tijdens veetransporten en tijdens de slacht. “Ik denk dat je mensen moet veranderen door ze te verleiden. Niet door negativiteit. We moeten de beste keus supermakkelijk maken, en de slechte keus moeilijker maken.”
Lesley traint wetshandhavers rondom dierenwelzijn, controle van veetransporten en licht mensen in de vee-industrie voor over het gedrag en emoties van dieren. Een diepe buiging voor Ereburger Lesley!
Lees meer over Lesley en ‘Eyes on Animals’ op Instagram, Facebook of de website.
DENNIS VINK
Dennis is vegan bioloog en voor velen staat hij bekend als @plantbased_dennis op Instagram. Waar wat te zeggen valt over de relatie tussen dier, mens en milieu, daar is Dennis. Met zijn handige vegan hacks, wetenschappelijke feiten en tomeloze enthousiasme is hij een inspiratie en houvast voor velen. Zo zegt Dennis: “Onthoud altijd: wat de norm is, is slechts een feitelijke constatering. Ga maar eens na over wat in het verleden allemaal de norm is geweest, maar wat we nu allemaal als immoreel bestempelen.
Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen durven afwijken van de norm als je voelt dat dat het juiste is. Deze mensen hebben door de hele geschiedenis gezorgd voor de grootste revoluties! Mijn credo daarbij is ‘be on the good side of history’”. Lang leve deze Ereburger!


ILJA GORT
Flessen wijn waarvoor geen dierlijke producten gebruikt zijn? Dan heb je het over de wijnen van Ilja Gort. Met groot respect voor de natuur en dierenwelzijn, maakt hij in zijn Franse wijngaard duurzame, vegan wijnen. Zo zegt hij: “Omdat wij natuurmensen zijn en verliefd op alles wat groeit en bloeit, legden we dicht begroeide houtwallen aan voor de reeën, wilde zwijnen, vogels en andere dieren.
We onderhouden een duizend jaar oude dassenburcht met een grote familie dassen, een aantal bijenkasten en rond onze wijngaarden planten we stukken bos aan met vruchtbomen en bessenstruiken voor de vogels en klein wild.” Je hoeft overigens maar een blik te werpen op zijn social media kanalen of boeken, en je proeft zijn enthousiasme voor vegetarisme. Een uitsteakend voorbeeld van een Ereburger die z’n podium dierzaam benut. Merci, Ilja!
Lees meer over Ilja op zijn website.
BLIJF OP DE HOOGTE
Geïnspireerd door onze Ereburgergalerij? We zetten de tien Ereburgers ook op een voetstuck via social media. Volg ons op Instagram, Facebook of Twitter om op de hoogte te blijven van hun aanstekelijke verhalen.
We bouwen verder aan de grootste voedselrevolutie aller tijden. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van toekomstige acties.