Foto lupineveld: Gert Jansen

Wie is toch de man die elk jaar onze biologische lupine verbouwt?
 

André Jurrius, 39 jaar, woont samen met zijn vrouw Marieke en drie dochters op Eko Boerderij de Lingehof  in Randwijk op landgoed Hemmen. Hij runt daar een biologisch akkerbouw/groenteteeltbedrijf. André: ‘We telen op een kleine 100 hectare aardappels, uien, peen, pompoen, kool, broccoli, tarwe & spelt’. Speciaal voor de De Vegetarische Slager teelt hij biologische soja- en lupinebonen. 

Lupine

André werd in 2008 gevraagd door Vegetarische Slager Jaap Korteweg om te starten met het verbouwen van biologische lupinebonen. De lupinebloem heeft bonen, net zoals de sojaplant. Van deze bonen worden vezels gemaakt met een stevige bite en een neutrale tot wat nootachtige smaak. Lupine heeft heel veel bijzondere eigenschappen, maar is ook vooral ontzettend mooi zodra hij in bloei staat. André: "Gedurende zijn bloeiperiode is de lupine twee tot vier weken lang een landschapsstoffeerder en vormt een wit-blauw bloemendeken over de akkers".

Eiwitrijk

De lupine is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de grond. Deze vlinderbloemige plant haalt stikstof uit de lucht, legt dat vervolgens vast in de grond en gebruikt het als voeding om mee te groeien. Er is dus geen (kunst)mest nodig voor het verbouwen van dit gewas. Sterker nog; lupine zorgt voor bodemverbetering. De vruchtbaarheid van de bodem neemt namelijk toe door het verbouwen van lupine. Vroeger werd er al lupine verbouwd, om de grond te vruchtbaarder te maken en gebruikt als voer voor het vee. Lupine is uiteindelijk uit het landschap verdwenen met de komst van onder andere kunstmest en van andere eiwitbronnen die het vee kunnen voeden. Inmiddels heeft de lupineboon een nieuwe functie gekregen: de lupinebonen zijn namelijk zeer eiwit & vezelrijk en vormen hierdoor de perfecte basis voor een aantal producten zoals met name de snacks van De Vegetarische Slager.

Biologisch

Biologische lupine wordt in april gezaaid en als de omstandigheden goed zijn eind augustus geoogst. De opbrengst ligt tussen de drie à vier ton per hectare. André over zijn toekomstbeeld van de Nederlandse peulvrucht: "Het is een vrij eenvoudige teelt, wat past in ieder biologisch bouwplan. Je moet er vooral voor zorgen dat je via ‘mechanische’ schoffeltechnieken het onkruid goed onderdrukt. Ik denk zeker dat peulvruchten zoals soja en lupine de toekomst zijn als basis van diverse voedingsmiddelen voor de consument. Hier is meer onderzoek en ontwikkeling voor nodig om dit op grote schaal te bereiken.  Beide gewassen  zullen wel doorontwikkeld moeten worden zodat de opbrengst per hectare hoger wordt."

Ekoboerderij De Lingehof

Er is ontzettend veel bedrijvigheid op de Lingehof. Naast het verbouwen van basis grondstoffen op de Lingehof, is tuinderij de Stroom actief als groentepakketten bedrijf dat gerund wordt door drie meiden. Zij telen op 4 hectare 40 verschillende groenten voor in de groentetas die lokaal uitgeleverd wordt. Er is een nauwe samenwerking met de buren die  een biologisch melkveebedrijf hebben. Samen vormen ze een gemengd bedrijf: "We willen graag een kringloop sluiten, veel verschillende gewassen telen voor veel verschillende kanalen", aldus André. Daarnaast zijn op het prachtige landgoed Hemmen 400 hoogstam appelbomen te vinden die voor een groot gedeelte geadopteerd zijn door consumenten. Jaarlijks wordt daar een bloesempicknick en een plukdag voor georganiseerd. De oogst van de boom is dan voor de adoptant. Jurrius: "Het voelt als één gezellige familie als je met 200 mensen tegelijk in de boomgaard aan het picknicken bent. Het kost energie, maar levert nog veel meer op. Daar doe je het tenslotte voor."

Wil je meer weten over onze lupineteler André of bijvoorbeeld zelf een boom adopteren? Kijk dan op www.degroenekring.nl of www.ekoboerderijdelingehof.nl


0
Winkelmandje
Uw winkelmandje is leeg.