Boerenkoolstamppot



Ingrediënten:

• 4 Gehacktballen
• 1 el olie* 
• 1 theelepel bouillon of juspoeder (verkrijgbaar bij de Vegetarische Slager in Den Haag)
• 3 dl water
• evt. maïzena of aardappelzetmeel om te binden

• 150 gr Speckjes Gerookt
• 1 el olie*

• 1 ui, fijngesneden
• 1 kilo aardappelen, geschild, in blokjes van 1 x 1 cm
• 25 gram boter of olie* 
• 750 gram panklare boerenkool
• 2 eetlepels azijn
• 1 theelepel karwijzaad
• 0,5 dl water
• zout en peper
• evt. een beetje melk

*Tip: extra lekker met culinaire koolzaadolie met botersmaak. Verkrijgbaar bij de Vegetarische Slager in Den Haag.


Bereiding:
Bak de ui glazig in olie. Afblussen met 3 dl water. Bouillon of juspoeder toevoegen en de Gehacktballen. Laten sudderen op laag vuur. Op het laatst evt. afbinden met maïzena of aardappelzetmeel. Bak de Speckjes Gerookt knapperig in de olie op hoog vuur. Draai na ongeveer 5 min. het vuur uit en serveer ze lauwwarm. Verwarm water en azijn in een grote pan. Voeg de boerenkool toe en laat met de deksel op de pan ca. 5 min. slinken. Schep de aardappelblokjes met karwijzaad, zout en peper door de boerenkool. Smoor dit mengsel in ca. 15 min. gaar. Giet overtolig kookvocht af en roer goed door zodat het een smeuïge massa wordt. Eventueel extra smeuïg maken met een beetje melk. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg de Gehacktbal en Speckjes erop. Serveer de jus bij de stamppot.